Vikten av en god munhälsa

Munnen och tändernas status är en del av den totala hälsan och välbefinnandet som man inte får glömma bort. Kanske är det inte lika lätt att se eller känna tecknen på en sviktande tandhälsa som det är att se att man exempelvis gått upp i vikt eller har dålig kondition. Tar man dålig hand om sina tänder kan det ibland dröja tills det är försent innan tecknen känns och visar sig tydligt, ofta med akut tandvärk eller tandlossning som följd.

Men faktum är att sjukdomar i tänderna och tandköttet inte bara påverkar munnen, de kan också sprida sig till resten av kroppen om man inte stoppar dem i tid. Det är alltså tydligt att munhälsan och kroppens hälsotillstånd i övrigt i stor utsträckning påverkar varandra.

Akuttandläkare

Somliga blir varse om sina tandproblem först när de börjar få akut ont i en eller flera tänder. Då krävs det vanligtvis akuta insatser och ett besök hos en akuttandläkare blir nödvändigt, något som kan bli ganska dyrt. Är problemen riktigt allvarliga kan tandläkaren behöva dra ut en eller flera tänder, eller utföra en rotfyllning, vilket innebär att man ersätter en död tandnerv med en fyllnadsmassa för att stärka upp tanden.

Det finns många akuttandläkare i Stockholm, t ex denna, och flera reguljära tandläkarmottagningar har öppet sena kvällar och helger. Det går alltid att få tag i en duktig akuttandläkare i Stockholm, men de skiljer sig åt i pris. Det kan därför vara bra att på förhand se över utbudet och bestämma sig för vart man ska ringa om man plötsligt skulle behöva akut tandvård.

Regelbundna tandläkarbesök

Att regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist, kanske en gång per år, är det bästa du kan göra för dina tänder och ditt tandkött. En tandläkare eller tandhygienist kan i god tid påvisa problem du har eller om du har slarvat med borstning eller tandtråd. Många ser tandvårdspersonalens råd som tjatiga eller som att de bara försöker att tjäna mera pengar på en genom att uppmana en att gå på fler rutinundersökningar, men de flesta brukar ändra åsikt när deras tänder börjar sitta löst. Ingen vill gå runt med ett tandlöst leende, och att sätta in nya tänder eller skalfasader blir betydligt dyrare. Den som är konspiratoriskt lagd kan ju tänka på vad tandläkarna skulle tjäna om de istället lät sina patienters tänder förfalla och tvinga betala för bryggor, implantat och rotfyllningar.

Att sköta om sina tänder

Det är inte tandläkaren, tan du, som bär det yttersta ansvaret för dina tänder. Tandvård är inte gratis i Sverige och om din tandhälsa börjar svikta kan det bli ordentligt dyrt, förutom de sociala problem som missfärgade eller saknade tänder eller dålig andedräkt kan medföra. Att borsta två gånger om dagen med fluortandkräm och mjuk borste, samt att regelbundet använda tandtråd, helst efter varje måltid, är ett minimum vad gäller munhygien om du vill kunna behålla dina tänder upp i hög ålder. Även om du inte ser omedelbara resultat kommer goda rutiner garantera att betala sig senare.

Även här är naturligtvis kosthållningen en viktig del. Att inte småäta är viktigt för tandhälsan, liksom såklart att inte sätta i sig för mycket godis och andra sötsaker. Ju färre matintag per dag, desto bättre. Se istället till att äta ordentligt och regelbundet, precis om vid en vanlig diet.

Allt hör ihop

Munnen hör ihop med resten av din kropp, och en dålig munhälsa kan leda till sjukdomar på andra ställen i kroppen. Är din hälsa viktig för dig, vilket den såklart är eftersom du läser den här bloggen, bör du ägna dina tänder och din munhälsa lika mycket uppmärksamhet som resten av din kropp. När du börjar komma upp i hög ålder kommer du att tacka dig själv för att du tog hand om hela din kropp, och inte bara en del av den.

27 Feb 2018