Vilken är den effektivaste dieten?
Om man ska ranka olika dieter så är det i teorin lätt att peka ut en vinnare – den som ger mest viktminskning. Men i praktiken så är det inte så lätt. Nej, där måste man ta hänsyn till att varje person är olika och reagerar olika på olika slags dieter. Vidare så måste man även se till följderna och hur pass lätt en person har att behålla den nya vikten efter avslutad diet också.
Atkinsdieten är ett bra exempel på detta och där många personer vittnar om att de gått ner mycket i vikt efter att ha följt programmet; men där de även säger att de haft svårigheter att hålla denna efteråt och där de till och med gått upp mer än vad de gjorde då de började.
Atkins passar således vissa – medan dieten i fråga inte alls är lämplig för andra. Nu låter det som att vi hänger ut enbart denna diet – men vi kan säga samma sak om exempelvis flygvärdinnedieten, Cambridgemetoden och om egentligen alla andra dieter också. En effektiv bantningsmetod är där man går ner i vikt snabbt – men där man också efter avslutad sådan klarar av att hålla sig i närheten av den nya matchvikten. Här tycker vi att en diet synnerhet sticker ut lite mer än de andra och namnet på denna är Medelhavsdieten.
Positiva effekter av medelhavsdieten
Forskare utförde nyligen en studie där 21 stycken lätt överviktiga personer deltog och där de fick prova på olika dieter – en tredjedel fick prova Atkins, där mestadels protein fanns och där man minimerat intaget av kolhydrater. En annan tredjedel fick äta kost med låg fetthalt där fokus låg på produkter av fullkorn samt mycket grönsaker och frukt. Den sista tredjedelen av deltagarna i studien fick äta kost från medelhavsdieten och det var också dessa som då studien summerades visade upp bäst resultat.
Det som var utmärkande var att deltagarna som fick prova Atkins hade en klar ökning av stresshormonet Kortisol. De som fick äta kost med låg fetthalt hade i sin tur en minskning av det goda kolesterolet och en ökning av skadliga blodfetter (något som kan leda till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar). Deltagarna som fick äta från medelhavsdieten då? De gick ner i vikt i ett stadigt tempo och de påvisade inga problem i övrigt; dessutom så hade de flesta inga problem med att hålla sin vikt efteråt.
Nyckeln? Det handlar om minimala förändringar i sin kosthållning och det blir därför ingen chock för kroppen. Ska man peka ut en släkting till medelhavsdieten så är det faktiskt den svenska tallriksmodellen. Med vissa skillnader i vad som läggs på tallriken. Inom medelhavsmenyn så ligger fokus på mycket fisk, på skaldjur, på grönsaker, frukt, linser, pasta och oljor. Det handlar om en varierad kost där inga restriktioner finns, men där man ska äta sparsamt av vissa saker såsom exempelvis vitt socker, vitt ris och godis.
Medelhavskost – komponera en meny av dessa produkter
Om du skulle känna att just medelhavsdieten passar dig så tänkte vi presentera några av de produkter som du med fördel kan lägga ner i din varukorg nästa gång du handlar. Vi tänkte även nämna några av de saker som du ska försöka att undvika. Dock; det är inte förbjudet att äta exempelvis rött kött – medelhavsdieten handlar om att dra ner på snarare än att helt undvika vissa produkter. Något som är både sunt och bra – både kortsiktigt och på längre sikt.
Varor du ska lägga i varukorgen.
- Fisk
- Skaldjur
- Oliv- och rapsolja
- Nötter och mandlar
- Vinäger
- Ljust kött
- Fetaost, halloumi, mozzarella, keso, yogurt, mjölk och fil.
- Pasta och ris – av fullkorn
- Bönor, ärter och linser
Varor och livsmedel som du kan låta ligga kvar i hyllan:
- Hel- och halvfabrikat
- Rött kött
- Charkuterivaror – processat kött ska undvikas
- Kex
- Kakor
- Produkter med mycket raffinerat socker
Vi ska även tillägga att det finns några klara fördelar med medelhavsdieten utöver den stabila viktnedgången och enkelheten i att hålla vikten. Forskning har visat att man genom att inta kost från medelhavet också minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt (som sagt...) och cancer. På köpet får du också ett stabilare blodsocker.