Kan man både äta nyttigt och beställa catering?
För tio år sedan var det nästan likställt att vara rund om magen och ofta ät ute på restaurang. Många kockar smälte smör i pannan innan de serverade maten, eller häller grädde i såsen som de serverar med köttbullarna. Så är det inte längre. Många kockar är själva medvetna om att inte använda onödigt fett i maten och väljer bort kött och mjölkprodukter till förmån för grönsaker och smalare ingredienser.
De flesta catering satsar på grönsaker
Vi har en ökad medvetenhet om vad maten gör med oss människor. Få kockar med självaktning lägger på onödiga mängder smör, grädde och socker. Vi går också allt mer från att enbart få rätter med kött och potatis, till rätter med ett stort urbud av grönsaker, mindre fett och inödigt socker. Vi konsumenter är ju med och poåverkar vilken sorts mat som går hem. Har vi kockar som gör mat utan en tanke på vilka effekter maten får på oss människkor, ratar vi dem, liksom mat som tär på jordens resurser. För att möta den ökade efterfrågan på miljövänlig mat, har kockarna ställt om.
Meny med mycket grönsaker
Här har du mat som inte lägger sig runt din midja och stannat kvar som en bil- eller cykelring. Detta är ett exempel på en väldigt grön catering: vad sägs om sotad, rimmad skreitorsk med forellrom och picklade rödlök? Mailet tonats på fläskytterfilé, sallad på rostad morot, kikärtor, moghrabieh (ett slags couscous) med dragon, spenat, marinerade oliver, grönsaker med grillad citron, bakad rotselleri med tryffelcréme, citron och ekologiska pumpakärnor. Tomme de Montagne med tomatmarmelad, och bröd.
Här har vi en annan meny som har helt veganska menyer. Vad sägs om kikärtsbullar med salladslök, sojayoughurt, krustad avokadokräm och tångrom? Sallad på rostad morot, kikärtor, moghrabieh med dragon, spenat, marinerade oliver och grönsaker med citron, bakad rotselleri med tryffelcréme, citron, ekologiska pumpakärnor, vegansk ost med tomatmarmelad.
Du kan äta gott OCH smalt
Beställer du den här typen av catering behöver du inte oroa dig inför badsäsongen i år. Det är ännu bättre mat än den vi gör hemma. Och bor du i Stockholm, Göteborg eller i Malmö kan du vända dig till en catering i Stockholm som är miljömedveten. Då gäller det att mattilverkaren är medveten om vad som går att återanvända, vad som tar stora resurser i anspråk och vad som är ekonomiskt hållbart.
Så tilbaka till frågan; kan man äta god mat och nyttig catering, så är svaret ja. Det går alldeles utmärkt. Prova!
Andra inlägg
- Libanesiska restauranger i Sundbyberg och en smakresa i tiden
- Visste du att du kan hyra ljudanläggning för alla typer av evenemang?
- Restauranger för alla smaker i Bromma
- Kreativa menyer och anpassad smakrikedom vid catering
- Nyttiga matlådor med hemleverans – smidigt, gott och nyttigt
- Tradition och förnyelse i Stockholms bagerier
- Frysskåpens roll i restaurangmiljön
- Lunchstunden förvandlas till en upplevelse vid Gullmarsplan
- Häng med på en smakresa med libanesisk catering i hjärtat av Stockholm
- Restauranger i Sundbyberg serverar smaker från öst